Market St.  A dilapidated century old year old milkman’s cottage was the framework for this new residential project. The design creates a modern contemporary addition that draws inspiration from the existing, but which was materially different. Orientation toward views and the framing of an ancient tuart influenced the design of the new elements of the addition.     The project includes three distinct elements.    The Existing Cottage    Renovated in keeping with its context and time, a verandah and new openings were created at the front to marry with existing cottages on the street and new windows and doors were introduced to marry with the existing.   The New Residence   The new residence is distinctly modern. A folded roof opens itself to the difficult aspect to the North-West, and slotted folded windows open the views to the river flats while protecting privacy.    The Link   The link building creates a threshold space between the two. Lightweight materials are used to reference the lean-to materials that typified early additions to character homes. This perforated timber wall allows light and views while maintaining the integrity of the singular material connection.

Market St.

A dilapidated century old year old milkman’s cottage was the framework for this new residential project. The design creates a modern contemporary addition that draws inspiration from the existing, but which was materially different. Orientation toward views and the framing of an ancient tuart influenced the design of the new elements of the addition. 

The project includes three distinct elements.

The Existing Cottage

Renovated in keeping with its context and time, a verandah and new openings were created at the front to marry with existing cottages on the street and new windows and doors were introduced to marry with the existing.

The New Residence

The new residence is distinctly modern. A folded roof opens itself to the difficult aspect to the North-West, and slotted folded windows open the views to the river flats while protecting privacy.

The Link

The link building creates a threshold space between the two. Lightweight materials are used to reference the lean-to materials that typified early additions to character homes. This perforated timber wall allows light and views while maintaining the integrity of the singular material connection.

2014069905_01_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_02_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_03_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_04_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_05_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson_edit.jpg
2014069905_06_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_07_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_08_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg
2014069905_09_Klopperanddavis_MarketSt_DionRobeson.jpg