Mayfair St.   The living and play areas sit high in the canopy of tall established trees, the design draws inspiration from this canopies of foliage. The gentle sweeping roof form creates a draped canopy to the living spaces and opens the space up to both the Northern light and the Southern views. An architectural solution was engaged that allowed the frame of the structure to be expressed to allow the beauty of the structural solution to be enjoyed. This connects the ‘trunks’ of the lower columns with the ‘branches’ of this upper canopy, strengthening this theme.  This sculptural loft space floats above the entry and leads you to the massive and grounded masonry form. This brick element houses the private quiet spaces, while the free-form lightweight glazed living spaces are open and liberally penetrated.  The interface between these two forms acts as the circulation and entry spaces.  The living space enjoys sweeping views across the Claremont valley and framed views through tree and a timber screen to the city’s skyline in the distance. The importance of these views permeate the design such that framed views are enjoyed from all bedrooms, living spaces, the kitchen and the Southern external living spaces.  Sun in and out to the South to emphasise the views.

Mayfair St.

The living and play areas sit high in the canopy of tall established trees, the design draws inspiration from this canopies of foliage. The gentle sweeping roof form creates a draped canopy to the living spaces and opens the space up to both the Northern light and the Southern views. An architectural solution was engaged that allowed the frame of the structure to be expressed to allow the beauty of the structural solution to be enjoyed. This connects the ‘trunks’ of the lower columns with the ‘branches’ of this upper canopy, strengthening this theme.

This sculptural loft space floats above the entry and leads you to the massive and grounded masonry form. This brick element houses the private quiet spaces, while the free-form lightweight glazed living spaces are open and liberally penetrated.  The interface between these two forms acts as the circulation and entry spaces.

The living space enjoys sweeping views across the Claremont valley and framed views through tree and a timber screen to the city’s skyline in the distance. The importance of these views permeate the design such that framed views are enjoyed from all bedrooms, living spaces, the kitchen and the Southern external living spaces.

Sun in and out to the South to emphasise the views.

2014064721_01_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy_edit.jpg
2014064721_02_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy.jpg
2014064721_03_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy_edit.jpg
2014064721_04_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy.jpg
2014064721_05_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy_edit.jpg
2014064721_06_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy.jpg
2014064721_07_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy.jpg
2014064721_08_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy.jpg
2014064721_09_klopperand davis_Lakest_JodyD_Arcy.jpg
Mayfair_508_5_edit.jpg